Aronija

NASADI

Aronija - Nero

Aronija je listopadni grm koji naraste 2 do 3 metra u visinu te 2 metra u širinu. Može uspijevati i na siromašnim tlima i zasjenjenim područjima, no više joj odgovaraju tla bogata hranivima te blago kisela. Pomaže kod šećerne bolesti, jača imunološki sustav i dobra je u sprječavanju srčanih i kardiovaskularnih bolesti. Obiluje vitaminima E, C, B2 i B6 te folnim kiselinama, a tijelo pročišćava od toksina te ublažava migrene. - Proizvodi od aronije -

Aronija i njene značajke

Zanimljiva je činjenica da ona nema prirodnih neprijatelja pa je stoga pri uzgoju nije potrebno podvrgavati različitim spojevima za zaštitu, što je čini prikladnom za prirodni uzgoj. Najčešće se koristi za proizvodnju ukusnog soka, namaza, kolača, umaka, voćnog jogurta ili pak vrsnog vina. Dobar je izvor vitamina C, K, A i E te kalija, fosfora, kalcija, magnezija i cinka. Kako je predmet mnogih istraživanja jer obiluje brojnim biološki djelotvornim biljnim tvarima koje posjeduju blagodatne učinke na zdravlje, nerijetko se naziva i čudotvornom bobicom. Aronija sadrži brojne spojeve koji djeluju kao jaki antioksidansi te posjeduje iznimno snažnu sposobnost osujećivanja slobodnih radikala, jaču nego bilo koje drugo bobičasto voće. Za njezin trpki i opori okus najzaslužniji su brojni procijanidini, odnosno tanini. - -

Plodove aronije najbolje je konzumirati sirove, no zbog trpko-kiselog okusa nisu svakome prihvatljive. Možete ih konzumirati u svježim salatama sa salatnim dresinzima koji će ublažiti prisutnost trpkosti i kiselosti aronije. Salatni dresing uz dodatak meda, ribane jabuke, jabučnog octa, maslinova ulja, soli i papra, a po želji i češnjaka neutralizirat će neugodu konzumiranja svježe aronije u salati. Možete u tako pripremljeni dresing dodati bobica aronije, promiješati i potom začiniti vama željenu sezonsku salatu od lisnatog i korjenastog povrća. Aronija se najbolje snalazi u sokovima, kompotima i džemovima bilo da je sama ili u kombinaciji s drugim voćem. Džem od aronije vrlo će vam lijepo pristajati s pečenom ili pirjanom divljači, onako kako obično poslužujete džem od brusnica. Bobice aronije prirodan su izvor boje u prehrambenoj industriji, no od njih možete proizvesti vino i liker, a sušene dodati u kobasice i salame. Najlakše ćete pripremiti čaj i guštati, bilo da je vrući s medom ili hladni s ledom. - -

U PONUDI IMAMO

Zamrznuto voće, džemove i sokove od ARONIJE!

KONTAKT NARUĆI

65 kn - 1L