All for Joomla All for Webmasters

KAKO IZGLEDA NAŠE IMANJE

Na  gospodarstvu uzgajamo aroniju, borovnicu, crveni i crni ribizl te ogrozd, te jagodičasto voće malinu i kupinu. Prvo voće koje smo počeli uzgajati je aronija i kupina, a s vremenom smo proširili imanje i zasadili ribizl, jedan dio maline i borovnice. Sve se to nalazi na 1,4 h zemlje.

Proces uzgoja bobičastog voća je dugotrajan. Potrebno je prvo sadnicu zasaditi, formirati pa tek onda dobiti nešto od nje. Tako da se na nasadima bobičastoga voća očekuje u njegovoj 4-5 godini starosti. Stoga u uzgoj treba uložit puno truda i ljubavi prema svakoj biljci da bih ona to mogla vratit, ali isto tako zavisi o vremenskim prilikama.

Poslove na imanju obavljamo 99% ručno. Nasadi se nalaze na brdovitom predjelu i to su mladi nasadi koji trenutno traže najviše njege. Pokušamo plasirati što više svježeg voća, a manje iskoristiti za preradu.

Bobičasto voće ima širok spektar mogućnosti upotrebe – od konzumacije svježih plodova, do pripravljanja sokova, frapea, kompota, salata, džemova, marmelada i kolača.

PRIRODAN I ZDRAV NAPITAK

ARONIJA

Aronija važna  zbog svojih korisnih svojstava. Uspijeva na različitim tlima, pogodna je za ekološki uzgoj, a dobro uspijeva na područjima s vlažnom klimom. Aronija je listopadni grm koji naraste 2 do 3 metra u visinu te 2 metra u širinu. Može uspijevati i na siromašnim tlima i zasjenjenim područjima, no više joj odgovaraju tla bogata hranivima te blago kisela. Pomaže kod šećerne bolesti, jača imunološki sustav i dobra je u sprječavanju srčanih i kardiovaskularnih bolesti. Obiluje vitaminima E, C, B2 i B6 te folnim kiselinama, a tijelo pročišćava od toksina te ublažava migrene.

KUPINA

Kupina je biljka penjačica koja naraste do visine od oko 2-2,5 m. Plod dozrijeva od lipnja do kolovoza. Zahtijeva dobro drenirano tlo te toplije i osunčane položaje. Najbogatija je antioksidansima pa stoga ima i najjači učinak u prevenciji bolesti. Štiti od upala, poboljšava koordinaciju i sprječava senilne bolesti.

MALINA

Malina je grm koji naraste do visine oko 1,5-2 m. Voli sunčana mjesta, ali može uspijevati i u polusjeni, u propusnim i slabo kiselim te vlažnim tlima. Cvate u travnju i svibnju, a plod dozrijeva od srpnja do rujna. Kao i većina bobičastog voća, malina također podnosi niske temperature. Bogata je vitaminima i mineralima, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama. Korisna je kod želučanih tegoba, a pomaže u očuvanju zdravlja jetre, kože i kose. Važno je spomenuti i žutu malinu sličnih svojstava, ali popularnijeg izgleda. Još jedno zanimljivo voće je i yamlina. To je grm koji naraste do 1 m visine, a plod dozrijeva početkom srpnja. Ima sve karakteristike maline, no posebna je po okusu jagode.

HASKAP

Sibirska borovnica ili Haskap slabo je poznata vrsta bobičastog voća. Uspijeva na sunčanim i polusjenovitim područjima, podnosi niske temperature, a grm naraste i do 2 m. Bogata je antioksidansima, vitaminima i željezom, sadrži beta-karoten, ima protuupalna i antialergijska svojstva, a zanimljiva je jer dozrijeva u rano proljeće prije ostalih vrsta voća. Plod je izduljenog oblika i ugodne arome. U ponudi od 15. lipnja.

RIBIZL

Ribiz je otporan na niske temperature i mraz, odgovaraju mu umjereno kisela tla, no sušna razdoblja i visoke temperature mu ne odgovaraju. Grm naraste otprilike oko 1,5 m visine. Idealno vrijeme za sadnju je jesen, no ukoliko je u kontejneru može se saditi tijekom cijele godine kao i sve ostale sadnice. Tijekom srpnja dozrijeva plod, a poznate su vrste crvenog, crnog i bijelog ribiza. Bijeli ribiz je nižeg rasta oko 30-ak cm. Konzumacija sprječava upale, neurološke bolesti te je preporučljiva u liječenju depresije. Također, pomaže i kod izlučivanja toksina iz tijela, bolesti kostiju i srčanih problema.

OGROZD

Ogrozd naraste od 1,5 do 2 m, cvate u lipnju, a plod dozrijeva tijekom srpnja. Samooplodna je vrsta koja podnosi niske temperature, voli ilovasta tla umjerene vlažnosti koja su dobro drenirana, a visoke temperature podnosi bolje nego ribiz. Najpovoljniji položaj je u polusjeni i zavjetrini. Razlikujemo bijeli, žuti, zeleni i crveni ogrozd. Bogat je izvor vitamina A i C, mangana, kalija i vlakana. Poboljšava pamćenje i koncentraciju, rad probavnog sustava te pomaže u sprječavanju dijabetesa.

Antonio Andrašević i ima srednju stručnu spremu, stečenu u poštarsko telekomunikacijskoj školi za zanimanje tehničar za telekomunikacije, student Promnetnog fakulteta u Zagrebu.

Antonio Andrašević Član OPG

Alen Andrašević  ima srednju stručnu spremu, stečenu u poljoprivrednoj školi za zanimanje poljoprivredni tehničar, općeg smjera.

Alen Andrašević Član OPG

Matija Andraševićje po zanimanju računalni tehničar, sa stečenom srednjom stručnom spremom.

Matija Andrašević Nositelj OPG

Dubravka Andrašević ima srednju stručnu spremu, stečenu u poljoprivrednoj školi za zanimanje ratarstvo.

Dubravka Andrašević Član OPG

Polaznik srednje škole.

Robert Andrašević Član OPG