Voće

NASADI

U PONUDI IMAMO

Zamrznuto voće, džemove od BOROVNICE!

KONTAKT NARUĆI

35 kn - 370ml

Šljiva

Šljiva je jedna od najrasprostranjenijih voćki na svijetu. Pripada rodu Prunus porodice Rosaceae, kao i ostalo koštuničavo voće - marelice, breskve, višnje, trešnje i bademi. Poznato je više od 2.000 vrsta ovih voćki koje se razlikuju po izgledu stabla te po veličini, boji i obliku plodova. Najraširenije su one s okruglim i ovalnim plodovima. Prema bojama u uzgoju prevladavaju ljubičaste, plavocrne, crvene i žute sorte. U Hrvatskoj je najraširenija sorta poznata pod nazivom Bistrica, a dozrijeva krajem kolovoza i početkom rujna.VBreskva (lat. Prunus persica) je ukusna i vrlo zdrava voćka, popularna baš u svakom kutku svijeta. Pripada porodici ružovki (lat. Rosaceae), a uz nektarinu, marelicu, šljivu, trešnju i višnju ubraja se u koštičave voćne vrste. Okruglog je oblika, crvenkasto-žute boje izvana, dok unutarnje meso ploda varira od bijele do žute ili narančaste boje. Vrijeme dozrijevanja breskve ovisi o sorti i kreće se od proljeća do kraja ljeta.

Marelica

Marelica raste kao grm ili nisko drvo, visoko 8–12 m, sa stablom promjera do 40 cm. Oblik krošnje je okrugao, ponekad plosnat. Kora stabla je tamnosiva, uzdužno ispucala. Mlade grane i lisne drške su često crvenkaste boje. Listovi su ovalni, dugi 5–10 cm, široki 5–8 cm, sa špicastim vrhom i nazubljenim rubom. Lisne drške su duge 2–4 cm. Cvjetovi imaju kratku cvjetnu dršku, pa često imaju izgled sjedećih cvjetova. Razvijaju se usamljeno ili u parovima, najčešće prije listanja biljke. Promjer cvijeta je 2—4,5 cm. Marelica je samooplodna, rijetko stranooplodna biljka. Najvažniji oprašivač je pčela. Plod je koštunica, podsjeća na malu breskvu, promjera 1,5—2,5 cm, žute do narančaste boje, ponekad i crvene na strani izloženoj suncu. Jedna sjemenka se nalazi unutar tvrde koštice.

Haskap ima izvrstan okus te se može konzumirati sirov, može se preraditi u voćni sok, u džemove, različita alkoholna pića, dodati u jogurt ili umake kod spremanja divljači ili jela od crvenog mesa ili biti glavni sastojak sladoleda ili smoothie-a. - -