Borovnica

NASADI

Američka borovnica - vrste

Borovnice su prava superhrana: pune su nutrijenata te donose brojne dobrobiti za zdravlje, a istovremeno su siromašne kalorijama.
- Proizvodi od borovnica -

Američka borovnica i njene značajke

Najbolje uspijevaju na humusnim, prozračnim i izrazito kiselim tlima uz pH vrijednost 3,5 do 5,2 (optimalno 4,3 do 4,8). Borovnice vole veći sadržaj humusa u laganijim tlima (5%), zahtijevaju stalnu i dostatnu vlagu ali treba izbjegavati zemljište sa stajaćim vodama ili visokom razinom podzemnih voda. Zbog tako specifičnih zahtjeva uzgoj američkih borovnica u intenzivnim nasadima ili pojedinačnih rodnih grmova uz okućnice predstavlja pravi izazov. Za uzgoj izbjegavati “mrazišta”, teška, vlažna i glinasta područja. Zemljišta koja imaju pH vrijednost 5 do 6 nisu dovoljno kisela za normalan rast i razvoj američkih borovnica, pa ako su razlike do optimalne kiselosti velike, preporučuje se zemljišta “zakiseljavati” primjenom kiselog dušičnog gnojiva amonij-sulfat ili sumpora.

ELIOT

Blueberry Elliot je moćan, okomiti grm visok do dva metra, ne treba mu podvezica za nosač. Listovi su izduženi, glatki, zeleni s plavim nijansama. Bobice su srednje veličine, svijetloplave boje, imaju mali perivoj . Kaša je sočna, gusta, slatka. Uz višak vlage, može se pojaviti astringencija u plodovima. Razdoblje zrenja je kasno, pada krajem kolovoza, rujna. Usjev je težak do 8 kg s jednog odraslog grma.

BLUE GOLD

Blue Gold ima okruglasti žbun srednje veličine sa gustim izdancima prekriven zelenim lišćem. Sorta Bluegold je savršena za uzgoj u posudama na trijemovima i terasama. Ima velike i ukusne plodove koji su spremni za branje i sedam dana nakon što dobiju svoju punu boju.

CHANDLER

Grm je visok (do 1, 6 m), malo se širi. Bobice su krupne, plave boje, s voštanim premazom i urednim ožiljkom. Plodovi dosežu masu od 2, 5-5 g, promjera 2-3 centimetra, blago spljoštene s krajeva, nalikuju gumbu. Imaju sladak, ugodan okus i laganu, gustu kašu.

BLUE CROP

Produktivna sorta koja s rodom kreće u sredini sezone (krajem lipnja, početkom srpnja). Blue Crop je samo oplodna sorta ali ju je potrebno spariti s partner voćkom kako bi davala dobre rezultate. Vrlo je cijenjena zbog svoj otpornosti na niske temperature. Rađa vrlo dobro ako joj se pruži adekvatna njega. Naraste do 1.5 m u visinu i otprilike toliko u širinu. Kao i svaka druga sorta borovnice „Bluecrop“ zahtjeva tla kisele reakcije. Pozicija za sadnju bi trebala biti dobro osunčana. Plodovi „Bluecropa“ su srednje veličine, lijepe voštano plave boje s visokim postotkom šećera.

BLUE JAY

Borovnica Bluejay je prilično moćan, visok, širi grm rane vegetacijske sezone, s intenzivnom stopom rasta izdanaka. Biljku odlikuje izvrsna otpornost na smrzavanje i otpornost na najčešće bolesti, osobito moniliozu i mumificiranje plodova.

U PONUDI IMAMO

Zamrznuto voće, džemove od BOROVNICE!

KONTAKT NARUĆI

35 kn - 370ml

Sibirska borovnica HASKAP - vrste

Haskap je listopadni grm, koji može narasti od 1 do 3 m u visinu i 1,5 m u širinu (u kultivaciji 1,8 m u visinu i 1 m u širinu). Spada u dugovječne biljke, doživi 25 do 30 godina. Često se prvi listovi već počinju razvijati ispod snijega. Nije samooplodna voćna vrsta te treba saditi barem dvije različite sorte zajedno, a preporučuje se saditi i tri do četiri sorte u nasadu, koje cvatu u isto vrijeme. U novije vrijeme uzgojene su i sorte oprašivači, koje počinju cvasti ranije i cvatu kroz relativno dugo razdoblje. - Proizvodi od haskapa -

Sibirska borovnica "HASKAP" i njene značajke

Plod haskapa dozrijeva već u svibnju, prije ostalog voća u našem podneblju, dakle i prije jagode, što tu voćnu vrstu čini vrlo zanimljivom. Rano dolazi u rod. U trećoj godini po grmu rodi od 0,5 do 1 kg, a u punom rodu grm haskapa može dati 3 do 5 kg (starost grma 5 do 6 godina) ploda. Upravo zbog brzog stupanja u rod i ranog dozrijevanja plodova (svibanj) često se plod naziva i majska ili kamčatska jagoda. Kod nas se berba obavlja ručno, dok u svijetu prevladava strojna berba.
Pošto plod dospijeva vrlo rano, najčešće se konzumira sirov, ili se od njega prave džemovi, želei, osvježavajuća pića ili se dodaje u zamrznute i fermentirane mliječne proizvode (jogurt, sladoled), koje oboji crvenoljubičasto. Koristi se i u kulinarstvu kod spremanja jela od divljači i crvenog mesa. Bobice haskapa bogat su izvor vitamina C, antocijana, proantocijana i drugih flavonoida, a imaju i antikancerogena, antimutagena, protuupalna i protualergijska svojstva. U područjima, gdje haskap raste u prirodi, koristi se u narodnoj medicini kod ateroskleroze, hipertenzije gastrointestinalnim poremećajima, a čemu u prilog idu novije znanstvene studije.

Haskap ima izvrstan okus te se može konzumirati sirov, može se preraditi u voćni sok, u džemove, različita alkoholna pića, dodati u jogurt ili umake kod spremanja divljači ili jela od crvenog mesa ili biti glavni sastojak sladoleda ili smoothie-a.