Nevjerojatne crne bobice za kojima smo najčešće posezali kao djeca boraveći kod bake na selu, osim osvježavajućeg učinka imaju i veliku moć na naše zdravlje. Obiluju vitaminima i mineralima, vlaknima te antioksidansima vrlo učinkovitima u prevenciji brojnih bolesti. - Proizvodi od kupine -
Kupina i njene značajke
Kupina je trnovit grm dugih i savijenih grana visok 50-300 cm. Cvjeta od svibnja do kolovoza, plodovi su sitni, jagodičasti, najprije crveni, a kasnije kasnije potamne do tamnoplave i skoro crne boje. Sazrijevaju od kolovoza do listopada. Energetska vrijednost 100 g svježih kupina je 43 kcal, sadrži 9,6 posto ugljikohidrata, 1,4 posto proteina i 0,5 posto masti. Od minerala kupina sadrži: kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, mangan, cink i bakar. Od vitamina kupine sadrže vitamin C, vitamin A, vitamin E i vitamin K. Svježe kupine u 100 g sadrže 5,3 g dijetalnih vlakana, 128 mcg beta karotena i 118 mcg luteina+zeaksantina. Kupina je supervoće, prije svega zbog vrlo ljekovitih antioksidanata, kao što su antocijani, elaginska kiselina, kafeinska kiselina, p-kumarinska kiselina, rutin, galna i cimetna kiselina. Da bi se u potpunosti iskoristila pozitivna svojstva kupina preporučuje se konzumiranje zajedno s nekim drugim bobičastim ili sličnim voćem, čime se ostvaruje sinergistički efekt i bolja iskoristivost ljekovitih sastojaka.. - -
Kupina i njeno zdravlje
Bobičasto voće dobar je saveznik u borbi s rakom. Tu spada i kupina koja se nalazi na listi top 10 namirnica s najviše antioksidanata koji djeluju preventivno protiv karcinoma. Posebno se ističe u borbi protiv raka pluća, debelog crijeva i jednjaka. Kupinovo vino Stručnjaci preporučuju ljekovito kupinovo vino kod anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, kod problema s probavom, reguliranjem krvnog pritiska ili cirkulacije. Osim što liječi anemiju, kupinovo vino pojačava apetit te doprinosi boljem lučenju žući i mokraće. Istraživanja su također pokazala kako povoljno djeluje i na pojedine kožne bolesti (razne lišajeve, osipe i psorijazu). Od svih bolesti, kupinovo se vino najčešće koristi kod liječenja anemije, koja u pravilu nastaje zbog manjka željeza u krvi. Radi normalnog razvoja i dobrog zdravlja, potrebno je u organizam unositi veće količine željeza. Liječnici preporučuju decilitar kupinova vina dnevno prije jela. Ljekovit je i list Čaj od lista kupine ima ljekovita svojstva. Obiluje adstringentnim taninima koji djeluje stezujuće i tako koriste kod proljeva i dizenterija. Toliko je učinkovit da ga je Njemačka komisija uvrstila u svoj registar kao tretman protiv proljeva. Koristi se i za smanjivanje krvarenja iz rana, grlobolje, hemeroida. Trudnicama se preporučuje mjesec dana prije poroda piti čaj od kupinovog lišća i sve druge pripravke od te biljke, da bi im porod prošao što lakše. Oblozi od čaja koriste se za liječenje podbuhlosti lica i očiju. - -