Lješnjak

NASADI

U PONUDI IMAMO

U potpunosti očišćeni istarski i rimski lješnjaci, ekološke proizvodnje, vrhunske kvalitete, prirodno osušeni i ručno prebrani uz mogućnost dostave.!

KONTAKT NARUĆI

80 kn - 1kg

Rimski lješnjak i njegove značajke

Ima vrlo bujno stablo. Iako je grm, raste uspravno. Formira malo izdanaka. U periodu početne rodnosti prevladavaju grančice sa cvijetovima od 16 - 25 cm, dok kod starijih stabala (16 - 20 godina) grančice prevladavaju od 1 - 5 cm. Ova sorta ponekad prerodi, pa alternativno rađa. Ne formira mnogo resa, o bično su u grupi 2 - 3 zajedno. Rano počinju cvjetati ženski cvijetovi, još u studenom. Samosterilna sorta, ali je dobar oprašivač za standardne sorte bademoliki i kosford, nije dobra za trebizonde. Plodovi su teški oko 3,12 g. okruglastog oblika, malo izduženi, dimenzija 20x20x32 mm. Zajedno su do 3 ploda. Ljuska je debela, teško lomljiva, izdrži oko 31,07 do 33,78 kg na cm 2 . Omotač je ravan sa vrhom ploda, sastavljen od dva lista koji se pilasto po obodu završavaju. Sazreli plodovi lako iz nje ispadaju. Jezgra je dobro razvijena i u masi ploda sudjeluje 42,07%. Sadrži 64% masti, 17% bjelančevina, i 5,7 mg% nezasićenih masnih kiselina. Slabo formira izdanke, pa se može uzgajati i kao stablašica na vlastitom ko rijenu. Dobrom agrotehnikom i pomotehnikom može se umanjiti alternativnost rađanja ove sorte, što joj je inače značajniji nedostatak. - -

Priprema i sadnja

U kontinentalnoj klimi lješnjak najbolje uspijeva na 140 m nadmorske visine, a neke kulture mogu rasti i na nadmorskoj visini od 600 m. Nakon što ste odabrali sortu lješnjaka pogodnu za sadnju na vašem području, odredite parcelu na kojoj ćete saditi lješnjak.

Potrebno je odrediti broj redova za sadnju lješnjaka te razmak između redova te u samim redovima. Preporučuje se da se svaka pojedina sorta sadi u paran broj redova što je posebice važno ako se na jednoj parceli sadi više sorti s obzirom na to da će dati plodove u različito vrijeme.

Veličina razmaka određuje se s obzirom na sortu, odnosno njezinu bujnost te s obzirom na tlo, teren i uzgojni oblik lješnjaka i samu osobinu stabla. Kod sadnje sadnica lješnjaka kupljenih u rasadniku morate biti posebno oprezni. Posadite ih na istu dubinu na kojoj su bile posađene. Ako ćete ih posaditi suviše duboko, sadnice neće rasti jako dugo. Ponekad se njihov rast može zaustaviti i na tri godine. Za uzgoj lješnjaka trebat ćete sadnicama osigurati plodno tlo. Preporučuje se da prije sadnje tlo nahranite kvalitetnim organskim gnojivom. Sadnice lješnjaka moraju biti kvalitetne s dobro razvijenim korijenom. Iako lješnjak može rasti i davati urod na tlima slabije kvalitete, ako planirate podići nasade i osigurati dobru rodnost, lijeski treba osigurati dovoljno hranjiva, bogato tlo i dovoljnu količinu vlage. Tla koja su idealna za uzgoj lijeske i na kojima je moguće ostvariti punu rodnost su srednje duboka, umjereno vlažna tla povoljne strukture i pH vrijednosti od 5 do 8. Za uzgoj su povoljna skeletna tla ili karbonatna ilovača. S obzirom na to da se preporučuje podići nasade na blago nagnutim tlima, nasade lijeske možete podići na položajima koji su pogodni i za uzgoj vinove loze. Tlo prije sadnje lješnjaka treba dobro pripremiti, a to uključuje opskrbu hranjivim tvarima, osobito kalijem i fosforom. Mineralna gnojiva se dodaju ovisno o kvaliteti tla, a ona se određuje analizom. Prvo se ispituje kemijski sastav i kakvoća tla. Tlo ne bi trebalo biti previše kiselo niti bi trebalo nedostajati fosfora i kalija. Ako se analizom utvrdi da je potrebno dodati gnojivo, ono se ravnomjerno rasipa po prethodno duboko izoranoj i poravnatoj njivi. Budući da većina sorti nije samooplodna, u blizini je potrebno posaditi drugu sortu kako bi se moglo obaviti oprašivanje biljke. Neke od najboljih izbora u tom slučaju su lambert crveni i lambert bijeli. - -