Ribizl

NASADI

Ribizl - vrste

Grozdasti plod ribiza raste na velikom grmu glatkih grana. Bobice na grozdu velike su kao zrno graška. Prema boji plodova razlikuju se bijele, crvene i crne sorte ribiza. Bijele i crvene sorte imaju kiselkasto sladak, osvježavajući okus, a crni je ribiz posebnog nekima neugodnog okusa. Može biti samonikli (divlji) ili kultiviran.
- Proizvodi od ribizla -

Crveni ribiz i njegove značajke

Crveni ribizl (Ribes rubrum) voćna je vrsta koja se lako uzgaja. Plodovi se konzumiraju svježi ili se prerađuju. Plodovi su različitih oblika i veličine. Crni ribizl (Ribes nigrum) uzgaja se zbog plodova koji se prerađuju. Plodovi i prerađevine od ribizla vrlo su dobre kvalitete i vrlo su dobro prihvaćeni svugdje od strane potrošača. Uzgojni sistem i tehnologija berbe razlikuju se kod crvenog i crnog ribizla po tome što se crveni ribizl bere ručno, a crni mehanizirano. Bez obzira na to, biljke se uzgajaju na sličan način. Sadnice ribizla mogu imati dugi eksploatacijski vijek. Nasadi koji se dobro njeguju mogu biti produktivni 10 i više godina

U PONUDI IMAMO

Zamrznuto voće, džemove od Ribizla!

KONTAKT NARUĆI

35 kn - 370ml

Crni ribizl i njegove značajke

Crni ribiz (Ribes nigrum L.) je dva metra visok listopadni grm. Listovi su tro- do peterokrpasti, pilasti, promjera do 10 cm, a na naličju su žljezdasto istočkani. Cvat je viseći grozd. Cvjetovi su sitni, zelenkasti do žućkasto-zeleni, s crveno-smeđim rubom. Plod je crna sjajna boba. Cijela biljka ima vrlo karakterističan, pomalo neugodan miris. Ribiz je samonikao u srednjoj i istočnoj Europi, a kultivira se u područjima umjerene klime. Zanimljivo, uzgoj crnog ribiza bio je dugo zabranjen u SAD-u jer su se njegovim uzgojem proširile neke biljne bolesti drugih vrsta biljaka. Danas je odobren njegov uzgoj u mnogim državama SAD-a.

Izbor sadnog materijala Vrlo je važno nabaviti sadni materijal visoke kvalitete i zdravstveno ispravne. Sadnja neće biti uspješna ako se ovaj uvjet ne ispuni. Sadni materijal treba nabaviti u pouzdanom rasadniku koji prodaje sadnice sa certifikatom, čime se osigurava pouzdanost u zdravstvenom smislu. Ribizl se tradicionalno za komercijalnu proizvodnju dobiva zrelim reznicama koje se uzimaju u jesen, nakon opadanja lišća. Zelene reznice se mogu dobiti sredinom ljeta, u toku vegetacije. Kao što je ranije rečeno, uzgajaju se dvije vrste ribizla, crveni i crni. Crveni obuhvaća sorte sa varijantama crvene boje plodova (ružičaste ili bijele do boje šampanjca). Crveni ribizl obično se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, dok je crni usmjeren za preradu. Po pitanju skladištenja postoje znatne varijacije među sortama, ali plodovi obično mogu ostati u dobrom stanju više tjedana ako su osigurani povoljni uvjeti čuvanja. Na tržištu većinom bolje prolaze krupniji plodovi, osobito crvenog ribizla, iz više razloga, uključujući naklonost kupaca krupnijim plodovima i olakšanu berbu. Postoji i nekoliko sorata crnog ribizla sa krupnim i slatkim plodovima pog - -